Kövess minket Instán!

Nincs megállás!

Nincs megállás!

Gejzír Magyarországon?

2016. március 01. - ynda

gejzir.JPG

Alighanem kevés aktuálisabb reklámozandó természeti látványosság van perpillanat Magyarországon, mint a felsőtárkányi Vöröskő-forrás. Attól olyan nagy szenzáció az idei év, hogy a forrás csak pár évente örvendeztet meg minket csodás gejzírszerű látványával és idén több héten keresztül is látható.

Száraz időben a forrás kiapad, és csak a tél végi hóolvadáskor és nagyobb esőzésekkor (mint most) kap elég vizet, hogy az újra elérje a felszínt a hetekig tartó csordogálás után a Bükk barlangrendszereinek belsejében.

Mi a mindenhol reklámozott a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasúttal közelítettük meg a forrást. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy kifogtuk a két héttel ezelőtti esős vasárnapot, mivel szombaton, a gyönyörű napsütéses időben az egész napot jegyesoktatáson töltöttük. :( Viszont így legalább felfértünk a kisvasútra - még így, az esős időben is zsúfolásig volt a menetrend szerinti második járat, pedig a turistautak csak úgy cuppogtak a több centis sártól.

A kisvasúttal a felsőtárkányi Fűtőház megállótól a Stimecz-házig lehet elzötykölődni, ahonnan még 3 km-es sétával közelíthető meg a Vöröskő-forrás.

A kisvasúttal érkezettek táborából mi diktáltuk a leggyorsabb tempót, úgyhogy az út felére mindenkit beelőztünk, így sikerült néhány fotót lőni pózoló turisták nélkül is az ösvényről és forrásról. :)

4.jpg

A tömeg persze hamarosan megérkezett, úgyhogy jobbnak láttuk nekivágni az igazi túrának a forrásvölgyben, fel a forrásbarlang felé, aminek gyönyörű rózsaszínes-zöldes palás kőzetei egészen különleges látvánnyá teszik a bejáratot.

Innen tovább kapaszkodtunk felfelé, hogy aztán rátaláljunk a felhőbe burkolózó Toldi kunyhóra. Lefelé menet egy olyan túraösvényre találtunk, ami egy keskeny gerincen húzódott végig, a mélyben két pataktól övezve: nagyjából olyan érzés volt rajta sétálni, mintha egy csúcsos háztetőn mászkálnánk. :) Kicsit messzebbről visszatekintve pedig azt is megláthattuk, hogy a völgyet, amiben felkapaszkodtunk a forráshoz, továbbra is felhő borítja be.

Azért a felhős-nyirkos időben a közelgő tavasz jeleit is felfedeztük (hóvirágokat százszámra):

12_1.jpg

13.jpg

Eredetileg is úgy terveztük, hogy csak fölfelé megyünk kisvasúttal - legyen egy kis testmozgás is a napban -, így a vissza irányba nem is vettünk jegyet. A Stimecz-háztól egy kényelmes fél óra alatt le is értünk vissza a kocsihoz. Menet közben megsimogattuk a muflonokat és gímszarvasokat a kisvasút köztes megállóhelyén, ahol kiderült, hogy a szarvasok imádják széttrollkodni az ember fotóit. :D

14.jpg

sam_9751.jpg

Összességében körülbelül reggel 7 és este 7 óra között megjártuk a Bükknek ezt a csodáját, és teljesen feltöltődtünk az árkon-bokron keresztül lenyomott majdnem 14 kilométeres túrától. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://megallasnelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr748431768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ynda 2016.03.02. 10:52:03

@Mr Eggs: Köszi! ;) Mindenképpen megéri élőben is megnézni, mert valóban csodás a táj!

altona 2016.03.04. 08:14:23

Gyönyörű! És mit sikerült megtanulni a jegyesoktatáson?

fialafi 2016.03.04. 12:25:46

Gyönyörű!

Az az egy nap, az honnan egy nap? Tömegközlekedéssel?

ynda 2016.03.04. 12:57:26

@altona: Hú, azt inkább ne firtassuk. :D Maradjunk annyiban, hogy mivel X éve együtt élünk, nekünk nem sok újdonság hangzott el. Viszont sok érdekes párt ismertünk meg, belekóstoltunk egy kicsit más légkörbe, mint aminek a szellemében mi élünk otthon.

ynda 2016.03.04. 12:59:40

@fialafi: Köszi! :) Mi budapestiek vagyunk, a 12. kerületből tettük meg az utat és kocsival. Tömegközlekedéssel talán korábban kell kelni, de láttuk, hogy sokan jönnek vonattal+távolsági busszal is.
süti beállítások módosítása